m. Wuorikoski

Seitseminsen kylät

Pitkospuut

Tilaluslomake

E-mail


Motto: Onnellisuus on matka, ei päämäärä.

 

 

 

Kirjamyynti

Olen julkaissut Seitsemisen kylistä  kaksi kylähistoriaa, joiden yleisnimenä on Seitsemisen kylät.  Ensimmäinen kirja on Juhtimäestä nimellä Juhtimäki. Kylä erämaassa. Siitä on syksyllä 2022 tullut uusi painos. Toinen teos käsittelee Sisätön ja Vahon kyliä nimellä Sisättö ja Vaho. Kylät erämaan laidalla. Kirjan painos on loppunut, mutta se löytyy PIKI-kirjastoista.

Kirjat sisältävät kylien yleistä historiaa, tietoa asutuksen synnystä ja talohistoriaa.  Yleisen historiansa osalta nämä kolme kylää muodostavat varsin yhtenäisen alueen. Tämä on otettu huomioon siten, että yleisten piirteiden käsittely on jaettu siten, että osa käsitellään Juhtimäen, osa Sisätön ja Vahon kirjassa Talojen historiaa on lähestytty niissä asuneiden ihmisten näkökulmasta selvittämällä keitä talossa tai torpassa on asunut ja milloin he ovat paikkaa hallinneet.

Juhtimäki
Sisättö

Juhtimäen kirjassa kerrotaan Seitsemisen kylien geologisesta perustasta, jääkauden vaikutuksesta alueen muotoutumiseen ja alueen merkityksestä esihistoriallisella ajalla. Mukana ovat pysyvän asutuksen synty, torppalaitoksen synty ja kehitys sekä isojaon vaikutus niin yleiseen kehitykseen kuin torpparilaitokseen erityisesti. Mukana on myös entisajan rakentaminen, myllyt ja kirkkovenelaitos.

Sisätön ja Vahon kirjassa käsitellään perinteistä maataloutta sekä vesivoiman hyödyntämistä. Myös elämisen normit eri elämänvaiheissa käsitellään tässä kirjassa. Kummankin alkupereräiset painokset on loppuunmyyty,  mutta Juhtimäen kirjasta on tullut uusi täydennetty painos, joten sitä on jälleen saatavilla. Kumpikin löytyy PIKI-kirjastoista.

Kansanperinne
Kosken kohinaa

Sarjan kolmas osa on nimeltään Seitsemisen kylät. Kansanperinnettä seleen takaa.  Nimensä mukaisesti kirja  käsittelee alueen kansanperinnettä. Kirjan sisältöön voi tutustua Kansanperinnettä näytteestä.

Neljäs kirja Seitsemisen kylistä on nimeltään Kosken kohinaa ja raamin rousketta. Kirja ei kuulu Seitsemisen kylät -trilogiaan, mutta kertoo samalla alueella tapahtuneesta yritystoiminnasta.

Seitsemisen kylissä on ollut monenlaista yritystoimintaa. Yksi merkittävä yritys oli Koskisen saha, joka toimi 1950-luvun puolivälistä 1990-luvun puoliväliin. Suvun yritys­historia juontaa kuitenkin jo 1880-luvun puolivälistä. Teos kertoo Koskisen suvun yritystoiminnasta.  Näyte kirjan sisällöstä löytyy täältä.

Kaikkia Seitsemisen kylät -sarjan kirjoja myy Ikaalisten Sisätön maamiesseura. Tilaukset puh. 050 584 6020 Harri Majamäki ja  040 410 4475 Mika Hirvijoki tai tilauslomakkeella.

Kirjoja voi kysyä myös kirjakaupoista ja niitä voi tilata verkon kirjakaupoista sekä painettuna että e-kirjana. Esimerkiksi näistä:

booky.fi: https://www.booky.fi/search.php?search=Matti+Vuorikoski&x=0&y=0&kb=1&gclid=Cj0KCQjw5eX7BRDQARIsAMhYLP9EjOKBaCU1tdFyoWYNqChs6N-DMngcAoEySFHRV6XgG5sjf2U_Lc4aAjTxEALw_wcB#!product_id=9789528026754

BoD Kirjakauppa: https://www.bod.fi/kirjakauppa/seitsemisen-kylaet-matti-vuorikoski-9789528026754

Adlibris: https://www.adlibris.com/fi/haku?filter=author:matti%20vuorikoski

 

 


© Matti Vuorikoski 2022

Koti | Juhtimäki | Sisättö& Vaho | Kansanperinne | Galleria | Kirjamyynti |